Organizácia/Správa osobných údajov

Čo ma zaujalo v súvislosti s kurzom “Informačné vedy”?

Konkrétne ma zaujal trend, ktorý sa nazýva “Personal Information Management” v skratke “PIM” a v preklade manažment osobných informácií/údajov.

Technologický pokrok pretvoril každodenný život ľudí. Ovplyvnil chod spoločnosti. Rýchlejšie pripojenie na internet, smartfóny, počítače a iné, spôsobili nárast informácií, ktoré sa dajú o jednotlivcovi zistiť. Ťaženie osobných dát zvýšilo ich hodnotu a vnímanie v spoločnosti.  

Môžeme povedať že manažment osobných údajov vznikol z kognitívnej paradigmy. Ako skúmanie procesov, ktoré prebiehajú vo svete jedinca.

Manažment osobných údajov predstavuje vytváranie, ukladanie, organizovanie, udržiavanie, získavanie, používanie a distribuovanie informácií, ktoré jedinec vytvára v súvislosti so svojimi povinnosťami. Napríklad ako študent, ktorý si ukladá informácie o tom kedy má odovzdať seminárnu prácu, pracovať na projekte alebo rôzne iné informácie spojené so svojou rolou. Manažment osobných údajov sa zaoberá aj tým kde sa nachádzajú tieto informácie, či už to sú systémy na uchovávanie takýchto informácií alebo to sú poznámkové bloky alebo písané na ruku. Ľudia môžu spravovať informácie v rôznych prostrediach, z rôznych dôvodov. Tieto informácie môžu byť rôzneho pôvodu.

PIM sa nezaoberá iba metódami používanými na ukladanie a organizovanie informácií, ale zaoberá sa aj tým, ako ľudia získavajú informácie zo svojich zbierok na opätovné použitie.

Štúdium, porozumenie a precvičovanie PIM môžu jednotlivcom a organizáciám pomôcť pracovať efektívnejšie a efektívnejšie, môžu ľuďom pomôcť zvládnuť „preťaženie informáciami“ a môžu vyzdvihnúť užitočné stratégie na archiváciu, organizovanie a uľahčenie prístupu k uloženým informáciám.

Vedci, ktorí sa zaoberajú manažmentom osobných informácií robia výskum na respondentoch, štúdie na ľuďoch v rôznych podmienkach. Môžu to byť ľudia z rôznych zázemí, s rôznymi potrebami, v stresových a iných situáciách, ktorí využívajú rôzne systému na ukladanie osobných informácií. Výsledkom týchto štúdií by mali byť odporúčania pre ľudí z rôznych podmienok pre lepšie uchovávanie ich osobných informácií, odporúčanie používania systémov a iné vylepšenia pre zjednodušenie ich života v tejto oblasti.

Tieto nástroje by mali fungovať tak že zjednodušia život ľudí natoľko aby pracovali kreatívne a efektívne s informáciami. Čas, ktorý ušetria pri efektívnej práci, môžu využiť produktívne vo svoj prospech. Toto však v skutočnom svete nefunguje. Bolo by to ideálne ale vo svete, v ktorom máme niekoľko systémov do ktorých ukladáme svoje informácie, sťažuje výskumníkom vytváranie takýchto podmienok pre aplikovanie zlepšení.

Lepší manažment osobných informácií sa môže odraziť ako som už spomínal na lepšom využití cenných zdrojov jedinca akými sú čas, energia, peniaze. Celkovo pomáha zlepšiť kvalitu života človeka v 21. storočí. Môže zlepšiť organizáciu v tíme, tímovú prácu a produktivitu. Prehľadnejšie usporiadanie a nachádzanie informácií v organizáciách či tímoch vedú k efektívnejšej práci. Môžeme ho premietnuť aj do vylepšenia programov informačnej gramotnosti. Nové techniky výučby správy informácií. Podpora starnúcej pracovnej sily a obyvateľstva s cieľom zvýšiť šance, že naša mentálna dĺžka života zodpovedá našej fyzickej dĺžke života.

Manažment osobných informácií má svoje postavenie vo svete plnom informácií a môže preventívne brániť informačnému preťaženiu.

Pridaj komentár